Recepty

Rozšiřte si obzory u podnětných receptů.

Krémová pórkovo-bramborová polévka

Rychlá, jednoduchá a sytá polévka. Ideální na večeři v pracovním týdnu, když chcete něco teplého do žaludku. A výborný způsob, jak zpracovat pórek, i když už má třeba nejlepší časy za sebou.

Suroviny:
  • brambory
  • pórek
  • cibule
  • vývar/voda
  • smetana/zakysaná smetana
  • olej na osmažení cibule
  • koření: sůl, pepř, muškátový oříšek
  • volitelné: slanina, opražená semínka, něco zeleného navrch

Množství surovin dejte od oka. Když použijete zhruba stejný objem pórku jako brambor, bude pórková chuť dobře poznat, když dáte brambor zhruba 2x tolik co pórku, polévka už připomíná trochu bramborovou kaši. V tom případě se mi osvědčilo chuť vylepšit kostičkami slaniny nebo slunečnicovými semínky a nasekanými bylinkami.

Jak na to:

Na oleji osmahneme cibuli. Přihodíme na kostičky nakrájené omyté brambory (klidně i se šlupkou) a na kolečka pokrájený pórek. Necháme chvíli za občasného promíchání opéct, když chytí brambory barvu lehce dozlatova, podlijeme vývarem nebo vodou a vaříme, až brambory změknou.

Tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka, podle konzistence upravíme dolitím vody/vývaru, zjemníme chuť asi půl kelímkem smetany. Můžete použít jakoukoliv – na vaření, zakysanou, šlehačku – je to na vás. Dochutíme solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem,…

K ozvláštnění a vylepšení můžete posypat kostičkami smažené slaniny, praženými semínky, nasekanou jarní cibulkou nebo bylinkami.

Další recepty

Cuketové kari

Recepty Rozšiřte si obzory u podnětných receptů. Když přijde cuketová sezóna, hodí se mít v záloze recepty, které pomůžou s využitím úrody. Kromě cukety můžete použít různé druhy zeleniny, v