Recepty

Rozšiřte si obzory u podnětných receptů.

Cuketové kari

Když přijde cuketová sezóna, hodí se mít v záloze recepty, které pomůžou s využitím úrody. Kromě cukety můžete použít různé druhy zeleniny, v tomto jídle se ztratí téměř cokoliv. Čím více druhů zeleniny, tím barevnější výsledek, a tím více potěšíte svoje bakterie ve střevech.

Kari se dá připravit s kuřecím masem, nebo ho lze vynechat a připravit odlehčenou bezmasou verzi. Díky výraznému koření se nemusíte bát mdlé chuti.

Suroviny na cca 4 porce:
  • cuketa 1-2 ks
  • další zelenina: paprika, mražené fazolky, pórek,…
  • černá čočka – ½ hrníčku v suchém stavu
  • cibule
  • žlutá kari pasta
  • kokosové mléko – ½ plechovky
  • vývar/voda na podlití
  • koriandr nebo jiná bylinka
  • příloha: rýže/bulgur/kus kus/quinoa
  • volitelně: citronová šťáva, lahůdkové droždí, sekané arašídy
Jak na to:

V malém hrnci dáme vařit promytou černou čočku. Černá čočka se nemusí dopředu namáčet a vařená je asi za 15 min.

Na wok pánvi osmažíme cibuli, pokud děláme kuřecí verzi, v tuhle chvíli přijde do pánve maso. Po zatažení masa přidáme na kostky nakrájenou cuketu a papriky a necháme trochu orestovat. Do směsi přidáme lžíci kari pasty, osolíme, opepříme. Přilijeme asi půl plechovky kokosového mléka a pokud je třeba, přidáme ještě trochu vody nebo vývaru. Necháme vše dohromady dusit, než je zelenina měkká. Ke konci přidáme zelené fazolky (ty jsou hotové hned, tak ať se nerozvaří) a vařenou černou čočku. Hotovou kari směs podle chuti doladíme solí, pepřem, kari, chilli, případně citronovou šťávou nebo můžeme přisypat třeba lahůdkové droždí.

Podáváme s přílohou, navrch ozdobíme nasekaným koriandrem a můžeme posypat i drcenými arašídy.

Další recepty

Krémová pórkovo-bramborová polévka

Recepty Rozšiřte si obzory u podnětných receptů. Rychlá, jednoduchá a sytá polévka. Ideální na večeři v pracovním týdnu, když chcete něco teplého do žaludku. A výborný způsob, jak zpracovat pórek,